Modernisering condominium, K572

REFERENTIES

Vloertechnologie K572

Alleen de prestaties tellen
BOTAMENT rollerlijm K572 overtuigt langs de hele lijn

Denk altijd vanuit het perspectief van de klant! Hans-Joachim Benze, directeur van Benze Bodenbeläge in Hamelen, vat het geheim van het succes van zijn bedrijf samen in deze eenvoudige noemer. Optimaal advies, topproducten en hoogwaardige uitvoering zijn de redenen voor het vertrouwen dat de afgelopen 40 jaar in het familiebedrijf is gegroeid. Om deze claim te allen tijde waar te kunnen maken, vertrouwt de gespecialiseerde markt voor vloerbedekking echter ook op zijn leveranciers en hun constant hoge productkwaliteit. Daarom vertrouwt Benze voor installatiematerialen bijna uitsluitend op Botament. De rollijm K572 speelt een hoofdrol onder deze producten voor professionals: Het heeft bewezen stand te houden bij het leggen van grote oppervlakken PVC-designvloeren en brengt bovendien echte snelheid op de bouwplaats. Dit was ook het geval bij een pand van Kursawe-Bau in Hildesheim: de K572 rollijm liet zien waartoe hij in staat is op twee verdiepingen van een flatgebouw.

Duurzaamheid heeft voor Benze Bodenläge de hoogste prioriteit: Want alleen tevreden klanten komen terug en bevelen het bedrijf met een zuiver geweten aan bij anderen. Het familiebedrijf, nu in de tweede generatie, richt zich vanaf het begin op service: Een goed advies is de beslissende eerste stap om ervoor te zorgen dat het resultaat werkelijk voldoet aan de wensen van de klant. Topproducten die er niet alleen goed uitzien, maar ook voldoen aan hoge normen inzake milieuvriendelijkheid en gezondheid, dragen ook bij tot de tevredenheid van de klant. Zo gebruikt Benze voor zijn installatieproducten uitsluitend oplosmiddelvrije en zeer emissiearme producten met het Blue Angel-label – in de meeste gevallen uit het modulaire productsysteem van Botament. “Dat is al geweldig”, prijst Joachim Benze. Voor PVC-designvloeren verwerkt hij alleen bekledingen die geen ftalaatweekmakers bevatten. Met deze hoge eisen aan de kwaliteit van het eigen werk voert het gespecialiseerde bedrijf met 13 medewerkers in ongeveer gelijke verhouding particuliere en commerciële bouwwerken uit. Kursawe-Bau in Hameln weet wat het aan Benze heeft en gaf het familiebedrijf daarom ook de opdracht voor het vloerontwerp van een flatgebouw uit het begin van de 20e eeuw. Op slechts enkele minuten van het stadscentrum en de universiteit van Hildesheim ligt dit Jugendstilhuis, dat volledig is gerenoveerd en van een huis met twee appartementen is omgebouwd tot vier verfijnde wooneenheden. De klant koos voor PVC-designvloeren in een authentieke houtlook die passen bij de hoge kamers met veel grote ramen die typisch zijn voor de bouwstijl. Een voorwaarde voor dit hoogwaardige effect is echter een professionele voorbereiding en installatie van de vloer.

Het hangt allemaal af van de lijm
Elk van de vier verdiepingen in het pand strekt zich uit over 156 vierkante meter met deelgebieden van verschillende grootte. Hans-Joachim Benze nam het leggen van de vloeren op twee verdiepingen na elkaar over. Aangezien de oorspronkelijke vloer in zeer slechte staat was, heeft de eigenaar eerst spaanplaatplaten laten vastschroeven. Het Benze installatie team heeft deze vloer geprimerd met Botament universele primer G110. Aan het Botament A220 egalisatiemiddel werden Botament S910 versterkingsvezels toegevoegd tot 20 mm. “De kunst is dan om de juiste lijm te hebben”, benadrukt Hans-Joachim Benze met betrekking tot de gevoelige designvloerbedekking, die een zeer gladde ondergrond vereist. Bovendien hadden de uitgevers geen tijd meer voor dit project omdat de flats al verhuurd waren. Daarom vertrouwde het Benze-team opnieuw op de K572 walslijm van Botament. “Het is niet de enige walslijm,” verklaart Hans-Joachim Benze deze beslissing, “maar wel de enige effectieve.”

Scepsis omgezet in enthousiasme
De vloerprofessional weet waar hij het over heeft, want hij had al eerder verschillende rolbevestigingen getest. De extra primer die hiervoor nodig was en de toch onbevredigende lijmprestaties hadden hem eigenlijk gesterkt in zijn besluit om dergelijke oprolbare producten niet meer te gebruiken. Maar Botament wist het “verbrande kind” anders te overtuigen: “Ze gaven me er een emmer van en legden een applicatietechnicus opzij zodat ik het kon testen.” Het resultaat sprak voor zich: “Het werkte echt!”. Het hechtingsgedrag van de lijmrol K572 kwam overeen met dat van de eerder gebruikte natte lijm. Het is geen toeval dat het de enige rollerlijm op de markt is die voldoet aan de specificaties van de DIN EN 14259-lijmnorm voor afpel- en afschuifsterkte. Zo biedt de K572 de garantie dat zelfs geavanceerde designvloeren duurzaam bestand zijn tegen toekomstige belastingen – zonder maatveranderingen, stippeling of voegvorming. “De rollerlijm is iets duurder dan een natte lijm, maar werkt uitstekend voor grote oppervlakken en tijdkritische taken,” was de conclusie van Hans-Joachim Benze na verschillende tests. Dus besloot hij: “Vanaf nu doen we het altijd zo.” Naast het betrouwbare hechtgedrag biedt de K572 volgens hem nog meer doorslaggevende voordelen: “Voor grote oppervlakken bespaart u echt tijd en geld”. In tegenstelling tot natte lijmen, waarmee de installateur zich meter voor meter een weg baant, kan de K572 rollerlijm staand over een groot oppervlak worden opgerold. Dit wordt mogelijk gemaakt door de lange inweektijd van drie uur. Aangezien de vloeren onmiddellijk na het leggen kunnen worden belast, kunnen de planken na slechts 30 minuten flash-off tijd volledig worden gelegd. Als een plaat de eerste keer niet goed past, kan hij gemakkelijk worden opgetild en opnieuw worden geplaatst.

Snel, veilig en comfortabel
“Zo doen we 150 vierkante meter per dag”, zegt Hans-Joachim Benze. “Dat kan niet met normale lijm. Ik doe er twee of zelfs drie keer zo lang over. De K572 lijmrol verdient zichzelf terug: de bouwplaats is sneller klaar en het team kan eerder met de vervolgwerkzaamheden beginnen. “Bovendien hoef ik me geen zorgen te maken dat er iets misgaat,” voegt Benze eraan toe. In tegenstelling tot natte lijmen, die met een getande spaan worden aangebracht, produceert de K572 rollerlijm geen lijmgroeven die tot lelijke inkepingen kunnen leiden. Last but not least is het staande werk gemakkelijk voor de knieën en de rug van de werknemers. Hij beoordeelt de samenwerking met de fabrikant dan ook positief: “Botament en de K572-walslijm lopen ver vooruit”, aldus Hans-Joachim Benze. “Omdat ze leveren wat ze beloven.” Hij is er dan ook van overtuigd dat hij voor toekomstige projecten een beroep zal blijven doen op dit succesvolle duo.