Objectrapport – Waterdichtheid tijdens de vlucht

REFERENTIES

Verzegeling tijdens de vlucht

Tegellegsystemen van
Botament voor alpine toevluchtsoord

Modernisering op meer dan 2.000 meter hoogte: een toevluchtsoord in de Lechtaler Alpen is nu uitgebreid en gerenoveerd. In de keuken en het sanitair van de uitbreiding werden de waterdichtings- en betegelingssystemen van Botament gebruikt als duurzame en hoogwaardige oplossing. Na voltooiing van de maatregel biedt de berghut met zijn moderne uitrusting de gasten een comfortabele overnachtingsmogelijkheid op hun weg door de bergen.

Er zijn talrijke berghutten in de Alpen die wandelaars of bergbeklimmers beschutting en bescherming tegen de elementen bieden. Op 2.042 meter hoogte, voor de noordelijke wanden van de Heiterwand, ligt de Anhalter Hütte – een beheerde schuilplaats die in 1912 werd gebouwd. Het behoort tot de Upper Neckar Section van de Duitse Alpenclub en is verbonden met de Oostenrijkse Long Distance Trail 01. De Anhalter Hütte biedt vooral afzondering. Noch een verharde weg, noch een kabelbaan voor passagiers of materiaal leidt daarheen. Daarom worden de basisvoorraden eenmaal per seizoen per helikopter geleverd. Al het andere moet te voet worden gedragen.

Hedendaagse modernisering en uitbreiding

In de afgelopen decennia is het schilderachtige oude gebouw meerdere malen verbouwd en gerenoveerd. Vanwege het toenemende aantal overnachtingen kreeg het bijvoorbeeld in 1975 een uitbreiding. Na verloop van tijd werden ook de ramen, het energiesysteem en de riolering vernieuwd. De meest recente maatregelen bestonden uit een algemene renovatie van het opvangcentrum. De oorspronkelijke hut werd van binnen en van buiten gerenoveerd in overleg met het Bureau voor de bescherming van historische monumenten, de uitbreiding uit 1975 werd afgebroken en er werd een vervangend gebouw voor in de plaats gezet. Bovendien werd een bijgebouw opgericht voor de winterruimte en de bouwdiensten. Het vervangende gebouw herbergt eenvoudige en gezellige slaapzalen, het sanitair en de keuken met opslagruimten. Ondanks de moderne architectuur past de met leien beklede nieuwe structuur goed bij het op de monumentenlijst geplaatste oorspronkelijke huisje. Het nieuwe energiesysteem, bestaande uit een door koolzaadolie aangedreven WKK-eenheid, een PV-systeem en een batterijsysteem, voorziet de hut van elektriciteit en warmte. Met de opening van de pasweg, de Hahntennjoch, in mei 2019 kunnen de bouwwerkzaamheden beginnen.

Veerkrachtige keukenomgeving

Met de algemene opknapbeurt werd de hut structureel, functioneel en bouwkundig geschikt gemaakt voor de komende decennia. De gezellige gastenkamer en slaapkamers, variërend van tweepersoonskamers tot slaapzalen voor 10 personen, bieden plaats aan 80 wandelaars. Een moderne en perfect uitgeruste gastro-keuken stelt het huurdersechtpaar in staat professioneel te werken op meer dan 2000 meter. Talrijke gasten hebben zich al laten inspireren door het culinaire aanbod. De waterdichtings- en betegelingssystemen van Botament garanderen de hoge kwaliteit en duurzaamheid van de ruimte: onder de nieuwe tegels op een oppervlakte van 90 vierkante meter werd het “AE waterdichtings- en ontkoppelingsmembraan” van het bedrijf gebruikt. De elastisch gebonden waterdichting is geschikt voor wand- en vloeroppervlakken en in het bijzonder voor het waterdicht maken van bedrijfskeukens die worden blootgesteld aan zware waterbelasting en chemische stoffen. In dit verband is het product getest voor de waterblootstellingsklassen W0-I tot en met W3-I en de blootstellingsklasse C. De waterdichtheid maakt ook een snelle en eenvoudige installatie mogelijk. De tegels werden vervolgens op de ondergrond aangebracht met de vezelversterkte lijm “M 21 HP Speed”. De knooppunten, binnen en buiten, werden afgedicht met het dwarselastische afdichtingsband “SB 78”, aan beide zijden voorzien van vlieseline, en de bijbehorende vormdelen van Botament. Voor de achterwand koos de klant voor een witte tegel met een rechthoekig formaat. Met het Botament multifunctionele voegmiddel “Multifuge Fine” werden de smalle voegen hier nauwkeurig en hoogwaardig uitgevoerd. Het voegmiddel kenmerkt zich vooral door zijn fijne en gladde oppervlak en rondt het visueel aantrekkelijke totaalbeeld af in een lichtgrijze tint. De kamer ziet er schoon en vriendelijk uit en is ook gemakkelijk schoon te maken dankzij de gladde en vuilafstotende oppervlakken.

Elegante sanitaire voorzieningen

Voor het sanitair, dat zich ook in de nieuwbouw bevindt, bestond de opdracht uit het leggen van wand- en vloertegels. Daartoe werd eerst de “BP Bauplatte” van Botament in het onderste wandgedeelte aangebracht. De steunplaat is gemaakt van geëxtrudeerd polystyreenschuim. Het is waterdicht en daarom bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes. Een ander beproefd product van Botament voor grootformaat tegels, de lichtgewicht tegellijm “Multistar”, werd gebruikt voor het leggen van de wandtegels. Dankzij de speciale luchtstroomtechnologie kan dit gemakkelijk en soepel worden verwerkt. De vloerbedekking werd gelegd met de vezelversterkte en zeer flexibele vloeibedlijm “M 30 HP S2”. Dit is bijzonder geschikt voor het betegelen van jonge ondergronden en kan ook worden gebruikt op verwarmde oppervlakken. In de doucheruimte werden de wanden eveneens verlijmd met het “AE waterdichtings- en ontkoppelingsmembraan”. Als oppervlak is gekozen voor een grootformaat tegel in een grijstint. Dit geeft het sanitair een modern karakter – en harmonieert tegelijkertijd met het warme houten oppervlak dat het bovenste wandgedeelte van het sanitair kenmerkt. De voegen in een lichte grijstint zijn qua kleur afgestemd op het totaalconcept. Dezelfde systeemopbouw – bestaande uit BP Bauplatte, Multistar en tegels in dezelfde kleur – werd ook gebruikt in het entreegebied van het gebouw. Bovendien werd “D1 Speed” gedurende het hele project gebruikt als primer voor absorberende en niet-absorberende ondergronden. Het afdichtingsmiddel “MD 1 Speed” werd ook gebruikt om de afdichtingsbanden te hechten. Lindinger Armin Thieringer e.k. uit Zimmern was verantwoordelijk voor de snelle en vakkundige uitvoering van de waterdichtings- en legwerkzaamheden.

“Vanwege de moeilijke toegankelijkheid vergde de algemene renovatie van het opvangcentrum meer inspanning dan bij vergelijkbare contracten het geval is. Alle bouwmaterialen moesten per helikopter worden aangevoerd. Dit had ook gevolgen voor de waterdichtings- en betegelingssystemen van Botament,” legt Lars Zschaler, Area Sales Manager bij Botament, uit. Het was een voordeel dat Botament het gehele productassortiment – van bouwplaat tot waterdichting en voegmiddel – voor de uitvoering van het sanitair en de keuken uit één hand kon leveren – en bovendien een intensieve advisering en begeleiding van de maatregel garandeerde. Dit bood planningszekerheid. De goed doordachte logistiek en de nauwe coördinatie tussen de projectdeelnemers waren een andere essentiële voorwaarde voor het welslagen van het bouwproject. Zo werd de nieuwbouw in minder dan 5 maanden succesvol gerealiseerd en in augustus 2021 werden de eerste wandelaars weer verwelkomd en vermaakt.

Bouwplaat:
Bouwproject: Anhalter Hütte, Imst, Oostenrijk
Opdrachtgever: Duitse Alpenclub, afdeling Opper-Neckar, Rottweil
Architectuur: Christof Birkel, Rottweil
Fabrikant waterdichtings- en betegelingssysteem: Botament GmbH, Bottrop
Betegelen en afdichten: Lindinger Armin Thieringer e.k., Zimmern
Bouwperiode: 07.2019 tot 07.2021
Uitvoeringsperiode Tegel- en afdichtingswerkzaamheden: 09.2020 tot 10.2020

Op meer dan 2.000 meter werd een alpenhut gemoderniseerd.

Vanwege de bijzondere ligging van de hut werden de materialen per helikopter geleverd.

De waterdichtings- en tegelproducten van Botament werden gebruikt in het ruim 2.000 meter lange bouwproject.

Onder het tegelwerk in de keuken is het “AE waterdichtings- en ontkoppelingsmembraan” van Botament gebruikt.

Gemakkelijk schoon te maken: In de keuken is gekozen voor een witte tegel met een rechthoekig formaat.

Voor het afdichten van de stootvoegen werd “SB 78” gebruikt, een dwarse elastische afdichtingsband van Botament met een vlieslaminaat aan beide zijden.

De “BP constructie panelen” werden geïnstalleerd onder de grijze tegels in het sanitair en in de entree. De lichtgewicht tegellijm “Multistar” vormt de ondergrond voor de tegelbekleding.

De moderne grijze tegels harmoniëren met het warme houten oppervlak in het bovenste wandgedeelte.

Het douchegedeelte werd waterdicht gemaakt met het “AE waterdichtings- en ontkoppelingsmembraan” van Botament.

In de sanitaire ruimten is voor de wanden en de vloer gekozen voor een grootformaat tegel in een grijstint.

De stenen muur van het bestaande gebouw werd voorbehandeld met de primer “D1 Speed” voor het later aanbrengen van het pleisterwerk.