Hotel van der Valk, Duitsland

REFERENTIES

Badkamerrenovatie de luxe - Een zaak voor de ETAG-gecertificeerde natte ruimtesystemen van Botament

Bij de uitgebreide renovatie van 70 luxe kamers en suites in het van der Valk Hotel Berlin Brandenburg is bijzondere aandacht besteed aan de badkamerinrichting. De hoteldirectie, hoteldirecteur Jan Polman, koos bij de keuze van het vloerdouchesysteem voor het natte ruimtesysteem van BOTAMENT vanwege het ETAG-gecertificeerde complete programma.

Het van der Valk Hotel Berlin Brandenburg is een gecertificeerd zakenhotel in de viersterrencategorie in het zuiden van de Duitse hoofdstad. Het heeft 257 tweepersoonskamers, 3 gezinskamers en 6 suites verdeeld over twee vleugels van het gebouw. Nadat de laatste volledige renovatie al zo’n 20 jaar geleden plaatsvond, besloot de hoteldirectie in 2016 het complex in verschillende fasen te moderniseren. De eerste stap was het creëren van tijdloze luxe kamers in de noordelijke vleugel van het huis.

Bijzondere aandacht werd besteed aan de renovatie van de badkamers. Hun muren waren oorspronkelijk wit betegeld. Bovendien had elke badkamer slechts één bad waarin gedoucht kon worden achter een gordijn. Zo beantwoordden noch hun uiterlijk noch hun inrichting aan de tijdgeest en de toegenomen eisen van de gasten.

Vooral in de hotelsector is er de laatste jaren veel gebeurd op het gebied van badkamerdesign. Badkamers zijn al lang geen utilitaire ruimten meer, maar comfortabele en luxueuze oases van welzijn die een belangrijk verkoopargument zijn geworden voor hotelexploitanten. Immers, een ideaal uitgeruste, moderne badkamer is voor veel gasten de belangrijkste ervaring van hun verblijf, zelfs direct na de kwaliteit van het bed. En dus verwachten ze vaak meer en beter comfort in de badkamer van een hotel dan thuis.

Ook internationaal is de trend in dit verband om het bad te vervangen door een gelijkvloerse inloopdouche. Een belangrijk thema waarin Botament al lang naam heeft gemaakt als een van de toonaangevende Duitse fabrikanten van systemen voor het waterdicht maken van vochtige en natte ruimten met de hoogste kwaliteit.
Voor de badkamerinrichting in het van der Valk Hotel Berlin Brandenburg koos de projectleiding voor Botament douchewanden, die een aantrekkelijk design combineren met een krachtige functionaliteit en een individueel aanpasbare installatie. Er werden Botament LD-doucheplanken met 2-zijdig afschot en een omkeerbare roestvrijstalen afdekking geïnstalleerd. De bovenkant van het deksel werd volledig betegeld, zoals gevraagd.

Aangezien de douchewanden in de fabriek al van een afdichting zijn voorzien, werden voor de afdichting van de stootvoegen in het verbindingsgedeelte douchewand/wand de dwarse elastische systeemafdichtingsbanden SB78 met aan beide zijden een vliesbedekking gebruikt. Alle andere noodzakelijke waterdichtingswerkzaamheden werden eveneens uitgevoerd met Botament producten. Voor de wanden gebruikten de aannemers Botament DF9 R, de scheuroverbruggende composietafdichting onder tegelbekledingen in het interieur, en voor de vloeroppervlakken naast de douchewand de zeer scheuroverbruggende afdichtingsspecie Botament MD1 Speed, die slechts vier uur na het aanbrengen met tegels kan worden bedekt.

Twee Botament producten werden ook gebruikt om de tegels zelf te verlijmen: M21 Classic voor de wanden en M29 HP voor de vloeren. De wens van de opdrachtgever om antracietkleurige voegen te maken die passen bij de donkere vloertegels bleek een uitdaging. Vanwege de vaak zeer agressieve schoonmaakmiddelen die in hotels worden gebruikt, heeft de ervaring geleerd dat het gebruik van cementgebonden voegmiddelen snel kan leiden tot lichte verkleuring of ontbinding van het voegoppervlak. Maar ook voor dit speciale toepassingsgebied heeft Botament een geschikte oplossing: Multifuge Diamond is een 2K multifunctioneel reactiehars voegmiddel voor wand- en vloerbekleding. De revolutionaire kleurechtheid van het materiaal maakt het bijzonder geschikt voor veeleisende vloermaterialen waarbij alle aspecten van het ontwerp belangrijk zijn.

Locatiemanager Jens Heinrich, die door de directie van het van der Valk Hotel Berlin Brandenburg was aangesteld, was zeer tevreden over de voltooiing van de werkzaamheden in maart 2018 door de aannemers Luchmann Sanitär GmbH en het tegelzetbedrijf Ortwig. Ook het hotelmanagement was zeer tevreden met het resultaat van de badkamerrenovatie. De volgende fase van de renovatie staat dan ook al gepland voor 2019 met de herinrichting van de westelijke vleugel in dezelfde mate. Natuurlijk weer met de perfecte natte ruimtesystemen van Botament: veilig, ETAG-gecertificeerd – en alles uit één hand.

De richtsnoeren in de “Europese technische goedkeuringsrichtsnoeren” vormen de basis van een Europabrede uniforme, onafhankelijke testprocedure voor de beoordeling van de prestatiekenmerken van een bouwproduct, met name voor complete systemen. ETAG is dus het Europese equivalent van de bouwkundige goedkeuring door het Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt).
De naam Botament staat sinds 1988 voor systeembouwmaterialen van professionele kwaliteit en is uitgegroeid tot een gevestigde naam in de bouwsector. Het bedrijf uit Bottrop produceert momenteel op zes locaties in Europa. Als zusteronderneming van MC-Bauchemie maakt Botament GmbH & Co KG gebruik van de volledige ontwikkelingsknowhow van de MC Group, waar ruim 180 medewerkers zich uitsluitend bezighouden met onderzoek en ontwikkeling, en distribueert het bedrijf bouwchemische productsystemen in heel Europa.