Objectreportage: Ontspannen baden

REFERENTIES

Ontspannen baden

Renovatie van de wellnessruimte in de
District Rijn-Neckar

Saunasessies zijn niet alleen gezond, maar ook ontspannend. Ook de bezoekers van de nieuwe wellness-oase in Heddesheim, Baden, profiteren hiervan. Het verouderde overdekte zwembad van de gemeente is tussen 2016 en 2021 ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw saunagedeelte. Om de hoogwaardige installatie langdurig tegen vocht te beschermen, werden bij de omvangrijke wand- en vloerrenovatie verschillende waterdichtingsproducten van Botament, de systeembouwdeskundige uit Bottrop, gebruikt.

Het overdekte zwembad in de Baden-Württembergse gemeente Heddesheim is gebouwd in de jaren zeventig en zal in twee bouwfasen tussen 2016 en 2021 ingrijpend worden gemoderniseerd. Foto: Blim GmbH Gemeente Heddesheim
De ontwerpen voor de herinrichting van de 2.000 vierkante meter grote wellness-oase met kleedkamers, toiletten en personeelsruimte werden geleverd door de binnenhuisarchitect Gennaro Cittadino uit Stuttgart en het ingenieursbureau Kurzmann uit Sankt Leon-Rot. Foto: Blim GmbH Gemeente Heddesheim

Ongeveer 26 miljoen wellnessliefhebbers bezoeken in hun vrije tijd sauna’s en stoombaden in heel Duitsland. De gezonde en ontspannende trend zet zich ook voort in Heddesheim – ongeveer 14 kilometer ten oosten van Mannheim. Daarom werd het verouderde overdekte zwembad van de gemeente Baden-Württemberg niet alleen uitgebreid gerenoveerd, maar ook voorzien van een nieuw, ruim saunagedeelte. Tussen 2016 en 2021 is een aantrekkelijke vrijetijdsvoorziening met een modern ontwerp gerealiseerd.

Vrije tijd en sport

Het overdekte zwembad van Heddesheim werd in de jaren zeventig gebouwd in het kader van het programma ter bevordering van de stadssport. Als aanvulling op het plaatselijke zwemmeer met buitenbad moest het gewone overdekte zwembad schoolklassen en verenigingen, maar ook particuliere bezoekers de mogelijkheid bieden om het hele jaar door te zwemmen, ongeacht het weer. Het gebouw met plat dak, met een zwembad voor zwemmers en niet-zwemmers en een kleine sauna, werd in de daaropvolgende jaren druk bezocht. Daarom werd uiteindelijk in 2015 besloten tot een algehele renovatie en modernisering van de faciliteit en tot uitbreiding van het verouderde saunagedeelte.

Moderne wellness-oase

In een eerste bouwfase die in 2016 begon, werden de buitengevels van het overdekte zwembad gerenoveerd, werden gebreken in de ventilatie en lekken in de gebouwschil weggewerkt en werden de bestaande baden opgeknapt. In 2020 gaf de gemeenteraad groen licht voor de volgende bouwfase van het omvangrijke project, die gewijd zou zijn aan de binnenafwerking van de faciliteit. De ontwerpen voor de herinrichting van de 2.000 vierkante meter grote wellnessruimte met kleedkamers, toiletten en personeelsruimte kwamen van het ingenieursbureau Kurzmann uit Sankt Leon-Rot en de Stuttgartse binnenhuisarchitect Gennaro Cittadino. Om de bezoekers van het overdekte zwembad in de toekomst een moderne ambiance te bieden en tegelijkertijd meer ruimte en overzichtelijkheid te creëren, werden de gehele kleedkamer en personeelsruimte alsmede de bestaande saunafaciliteit eerst volledig gestript.

gewassen met alle wateren

Die Fliesenmeister KD” uit het nabijgelegen Wald-Michelbach kregen de opdracht om het hele gebied opnieuw op te bouwen. De taken van het familiebedrijf van de meester-ambachtsman omvatten zowel de levering en installatie van de nieuwe dekvloer als de productie van de verschillend geclassificeerde waterdichtheid van de wand- en vloeroppervlakken. Om aan de respectievelijke kwaliteits- en testvoorschriften van de verschillende waterklassen te voldoen en een langdurige vochtbescherming te garanderen, werden gespecialiseerde systeemlijnen en waterdichtingsproducten van Botament gebruikt. De planning van het project en de selectie van de geschikte producten vond plaats in nauwe samenwerking tussen het team van ambachtslieden en de fabrikant. Als betrouwbare partner ondersteunde de buitendienst van Botament ook de verwerking ter plaatse en gaf advies bij moeilijke vragen over DIN-normen.

Sportief schema

Om de wand- en vloeroppervlakken voor te bereiden op de juiste opbouw, werden ze eerst geschilderd met Botament D11 Tiefengrund. De sneldrogende primer vermindert het absorptievermogen van de ondergrond en verbetert zo ook de hechting van latere toepassingen – zoals het vulmiddel. De kleedkamers werden vervolgens bekleed met een Botament waterdichtingsmembraan – in overeenstemming met hun gebruik. De universeel toepasbare composietafdichting overtuigt vooral door zijn snelle en eenvoudige montage en kan worden gebruikt onder tegel- en natuursteenbekledingen. Het elastische en zeer scheurbestendige materiaal heeft ook een hoge weerstand tegen alkaliën en veroudering – nog een voordeel bij gebruik in druk bezochte ruimten. De overgangen van de wand- en vloeraansluitingen werden afgedicht met dwarselastische systeemafdichtingsbanden en de bijbehorende vormstukken.

De hele kleedkamer en personeelsruimte en de bestaande sauna werden eerst volledig gestript.
De kleedkamers werden bekleed met een Botament waterdichtingsmembraan voor de watereffectklassen W0-I tot W2-I.

Geteste kwaliteit spoor per spoor

Aangezien sommige delen van het overdekte zwembad van Heddesheim meer aan water zijn blootgesteld, werden aanvullende waterdichtingssystemen van de bouwmaterialen-expert gebruikt. Daarom werden de vloeren en wanden van de toiletten, personeels-, wellness- en doucheruimten afgedicht met Botament AE waterdichtings- en ontkoppelingsmembranen en de bijbehorende systeemafdichtingsband voor spanningsklasse C. De gelijmde waterdichting is getest voor de waterklassen W0-I tot W3-I en is daarom geschikt voor oppervlakken die zwaar aan water zijn blootgesteld. Volgens PG-AIV-B (BKC) zijn de met vlies gelamineerde polyethyleenplaten ook bestand tegen bijkomende chemische effecten – zoals in dit geval chloor. De waterdichtingsbanen werden elk verlijmd met Botament MD1 Speed. Deze flexibele waterdichtingsspecie is ondoordringbaar voor water volgens DIN EN 14891 en kan al na enkele uren met tegels worden bedekt.

Vriendelijke optiek

Om een vlot bouwproces te garanderen, werden ook de voor de uitvoering van het project vereiste tegelproducten bij één enkele leverancier van Botament aangekocht. Het ervaren KD-team onder leiding van meester tegelzetter Volker Fiederlein voerde ook de robuuste bekleding uit. Voor de betegeling koos de klant voor een grootformaat porcellanato bekleding in natuurlijke grijs- en beigetinten. Kleine glasmozaïeken in de overeenkomstige kleurschakeringen vormen een verdere blikvanger. De voor de installatie gebruikte wervelbed- en lichte lijmen werden, evenals de afdichtingsmembranen, geselecteerd op basis van hun vereiste classificatie. Zo werden zowel de Botament M29 HP Premium Flex vloerlijm als de bijzonder lichte en soepele multifunctionele natuursteen- en tegellijm MULTISTONE gebruikt. Dankzij de S1/S2-classificatie en de kristallijne waterbinding is deze bij uitstek geschikt voor het leggen van grootformaat tegels, platen en natuursteen en heeft deze een bijzonder hoge stabiliteit – zowel op de muur als op de vloer. Dankzij de variabele consistentie-instelling kan de multifunctionele natuursteen- en tegellijm worden gebruikt voor talloze standaard- en speciale toepassingen met een laagdikte tot 30 millimeter.

De vlonders werden geplaatst met de juiste wervelbedlijm of lichtgewichtlijm - dus zowel M29 HP als MULTISTONE werden gebruikt.
Het voegwerk werd vervolgens ook uitgevoerd met verschillend ingedeelde productlijnen van de systeemfabrikant uit Bottrop. MULTIFUGE Fine Speed voegmiddel voor zwakke en niet-absorberende materialen werd gebruikt in de kleedkamers, toiletten en personeelsruimten.
Vanwege de hoge slijtvastheid kozen de projectdeelnemers voor MULTIFUGE Diamond MAX, een reactiehars voeg- en lijmmortel met hoge chemische en mechanische weerstand, voor de drukbezochte doucheruimte.
De verschillend geclassificeerde waterdichtings- en betegelingssystemen van Botament zorgen voor een hoge kwaliteit en duurzaamheid van de nieuwe wellness-oase. Foto: Blim GmbH Gemeente Heddesheim

Bestand tegen schuren

Het voegwerk in de kleedkamers, toiletten en personeelsruimte werd vervolgens uitgevoerd met Botament MULTIFUGE Fine Speed voor zwakke en niet-absorberende materialen. Door de snelle beginsterkte van het voegmiddel was het snel wassen van wand- en vloeroppervlakken na korte tijd mogelijk. In de doucheruimte, die bijzonder druk bezocht wordt, kozen de betrokkenen bij het project voor MULTIFUGE Diamond MAX, een voeg- en lijmmortel op basis van reactiehars die zeer goed bestand is tegen zowel chemische als mechanische belasting. Aangezien dit zeer slijtvast is, kan het oppervlak gemakkelijk worden gereinigd met een hogedrukreiniger. Ten slotte werden de voegen op alle plaatsen gevuld met Botament S5 Supax System siliconen. Zowel het voegmiddel als de silicone werden in kleur afgestemd op het algemene concept van het binnenzwembad.

Na slechts één jaar sluiting kon het overdekte zwembad in Heddesheim in september 2021 eindelijk worden heropend en biedt het nu niet alleen zwemliefhebbers, maar ook saunaliefhebbers een moderne vrijetijdservaring. De waterdichtings- en betegelingssystemen van Botament garanderen de hoge kwaliteit en duurzaamheid van de nieuwe wellness-oase, ongeacht de klasse van blootstelling aan water van de verschillende ruimten.


Bouwplaat:

Bouwproject: Renovatie van overdekt zwembad en sauna, Heddesheim, Baden-Württemberg
Opdrachtgever: Gemeente Heddesheim, Baden-Württemberg
Waterdicht maken en tegelwerk: Die Fliesenmeister KD, Wald-Michelbach
Fabrikant waterdichtingssysteem: Botament GmbH, Bottrop
Uitvoeringsperiode: 2020 – 2021

De vloeren en wanden van de toiletten, personeels-, wellness- en doucheruimten werden waterdicht gemaakt met Botament AE waterdichtings- en ontkoppelingsmembranen voor spanningsklasse C. Zo konden ook de wanden van de sauna in zeer korte tijd veilig worden beschermd tegen binnendringend vocht. Foto: Blim GmbH Gemeente Heddesheim
In september 2021 kon het overdekte zwembad in Heddesheim eindelijk worden heropend en biedt nu niet alleen zwemliefhebbers maar ook saunaliefhebbers een nieuwe vrijetijdservaring. Foto: Blim GmbH Gemeente Heddesheim