Objectreportage: Kinderdagverblijf met ruwe randen

REFERENTIES

Kinderdagverblijf met hoeken
en randen

Snelle bouwdichting van Botament

Ecologische normen stonden centraal bij de bouw van het nieuwe kinderdagverblijf “In der Mühle” in Murg (Baden-Württemberg). Het gebouw – bestaande uit vijf met elkaar verbonden individuele huizen – werd daarom in hout opgetrokken. Bij de bouw van het kinderdagverblijf lag de nadruk vooral op de plint. Met de reactieve waterdichting RD2 The Green 1 van Botament kon de overgang van de houten constructie naar de betonnen funderingsplaat betrouwbaar worden afgedicht, ondanks de vele ingewikkelde hoekvormen. De snelle uitharding van het materiaal garandeerde een snelle bouwtijd.

In de Baden-Württembergse gemeente Murg is in 2020 het nieuwe kinderdagverblijf “In der Mühle” gerealiseerd. Tijdens de planningsfase stond het aangestelde architectenbureau Ernesto Preiser voor de uitdaging een passend bouwconcept te vinden voor het smalle en lange perceel. Het ontwerp voorziet dan ook in een reeks van vijf in elkaar overlopende gebouwen met zadeldaken. Zo kon het grote bouwvolume slim worden opgedeeld en de beschikbare ruimte optimaal worden benut. Het twee verdiepingen tellende kinderdagverblijf biedt plaats aan drie crèchegroepen en drie reguliere groepen en heeft een ruime buitenspeelruimte.

Duurzaamheid en economische efficiëntie gecombineerd

Het doel was om een gebouw van hoge duurzame kwaliteit te creëren dat ook de ecologische oriëntatie van de gemeente Murg onderstreept. Onder verwijzing naar een houtzagerij die vroeger op het terrein stond, besloten de verantwoordelijken voor het project tot een houten constructie. Het ecologische bouwmateriaal bepaalt de uitstraling van het kinderdagverblijf zowel binnen als buiten, geeft de ruimtes een warme sfeer en zorgt vooral voor een gezond binnenklimaat. De houtbouwmethode bleek ook economisch: door het gebruik van geprefabriceerde lignotrend-onderdelen voor de wanden, plafonds en daken van het kinderdagverblijf werd een snelle bouwvoortgang bereikt.

De uitdaging van gebieden die in contact staan met de grond

Tijdens de bouw werd bijzondere aandacht besteed aan het ontwerp van de gevoelige plintzone, die de overgang vormt van de betonnen funderingsplaat naar de houten structuur. De inrichting van een functionele en professionele waterdichting ter bescherming tegen invloeden als zouten, mineralen, vocht en veranderingen van vorst en dooi is hier essentieel. Tijdens de waterdichtingswerkzaamheden bleken de gedraaide constructie en de gevelstructuur van het kinderdagverblijf echter een uitdaging. De moeilijkheid was dus om de vele hoeken goed af te dichten. Zoals het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoerde, het timmerbedrijf Kock & Götte uit Weilheim, ontdekte, zou een koud zelfklevend bitumen afdichtingsmembraan niet doelmatig zijn geweest. Golfvorming en gebrek aan hechting aan de vloerplaat pleitten tegen afdichting met KSK.

Reactieve afdichting als alternatief

Uiteindelijk bleek de reactieve waterdichting van Botament een geschikte oplossing voor het uitdagende project. Botament RD2 The Green 1 is een tweecomponenten reactieve waterdichting voor nieuwbouw en renovatie. De oplossing wordt vooral gekenmerkt door haar goede verwerkingseigenschappen. De waterdichting is troffel-, kwast- en spuitbaar en kan snel worden bijgewerkt. Dankzij een optische doordroogcontrole is de tijd voor vervolgwerkzaamheden eenvoudig te bepalen. De hoge flexibiliteit en scheuroverbruggende eigenschappen bieden de vaklieden ook een hoge mate van veiligheid tijdens de uitvoering. In tegenstelling tot bitumenkitten kunnen primer en weefsel worden weggelaten, waardoor kortere bouwtijden kunnen worden gerealiseerd. RD2 scoort ook punten uit ecologisch oogpunt. Het bouwmateriaal is namelijk bitumenvrij en daarom bijzonder milieuvriendelijk.

Ongecompliceerde verwerking – Duurzame veiligheid

De uitvoering vond plaats volgens de specificaties. Eerst werd de ondergrond op de nodige plaatsen met een vochtige doek voorbevochtigd. Vervolgens werd Botament RD2 aangebracht als krasvuller om holtes en poriën af te dichten. Na het drogen werd de eerste waterdichte laag aangebracht. In de volgende stap werd de dwarselastische PB-portaalafdichtingsband, aan beide zijden voorzien van vlieseline, in de laag ingebed. Een plakstrip maakt deze eenvoudig en snel te installeren. Daarnaast werden de zeer elastische en scheurvaste SB 78 systeemtape van Botament en de bijbehorende vormdelen gebruikt om de binnen- en buitenhoeken te vormen. Botament butyl afdichtingsband werd gebruikt voor het afdichten van aansluitingen en hoekverbindingen. De overvulling werd gedaan met een tweede laag waterdichting.

In de periode van augustus tot september 2019 werd de basis volledig afgesloten. De belangrijkste argumenten voor het gebruik van de waterdichtheid van Botament waren de goede verwerking en de eenvoudige hoekvorming. Bovendien beschermt het diffusie-open materiaal niet alleen het gevoelige plintgebied tegen binnendringend vocht van buitenaf, maar bevordert het ook de handhaving van een constant houtvochtgehalte in de constructie. Door de hoge droogreserve van de bestanddelen wordt het hout niet te vochtig. Op deze manier biedt reactieve waterdichting de totale constructie een groot potentieel om vrij te zijn van structurele schade. Professionele plintafdichting levert een belangrijke bijdrage aan de levensduur van de kwekerij. Het beschermt het gebouw namelijk duurzaam tegen invloeden van buitenaf en voorkomt vochtschade.

Bouwplaat:
Bouwproject: Nieuwbouw van kinderdagverblijf “In der Mühle”, Murg
Opdrachtgever: Burgemeester van Murg, Murg
Architectuur: Architectenbureau Ernesto Preiser, Waldshut-Tiengen
Fabrikant waterdichtings- en betegelingssysteem: Botament GmbH, Bottrop
Waterdicht maken: Timmerbedrijf Kock & Götte, Weilheim
Uitvoeringsperiode: augustus 2019 tot september 2019

In de Baden-Württembergse gemeente Murg is een nieuw kinderdagverblijf in houtbouw gebouwd. Foto: Foto & Ontwerpbureau, Waldshut
Het grote bouwvolume werd slim opgedeeld door vijf structuren - elk met een zadeldak. Foto: Foto & Ontwerpbureau, Waldshut
Het ecologische bouwmateriaal hout bepaalt de uitstraling van het gebouw binnen en buiten. Foto: Foto & Ontwerpbureau, Waldshut
Hout zorgt voor een aangename sfeer en een gezond binnenklimaat in de kamers. Foto: Foto & Ontwerpbureau, Waldshut
Naast de reactieve waterdichting RD2 The Green 1 werden de PB portal afdichtingsband, de SB 78 systeemband en butyl afdichtingsband van Botament gebruikt om de bodem af te dichten. Foto: Ernesto Preiser
Met name de hoekvorming was gemakkelijk te realiseren met de reactieve kit van Botament. Foto: Ernesto Preiser