Object reportage: Strak gebouwd, goed gebrouwen

REFERENTIES

Strak gebouwd,
goed gebrouwen

Botament levert reactieve waterdichting voor gewelfde kelders

Een particuliere bouwer in het zuidelijke Zwarte Woud liet zijn eigen gewelfde kelder bouwen voor het brouwen van bier. Een centraal aspect daarbij was de bescherming van het gewelf tegen natheid en vochtschade op lange termijn. Daarom werd de reactieve waterdichting Botament RD 2 The Green 1 gebruikt. Dit werd geïnstalleerd in combinatie met verschillende systeemcomponenten zoals het GS98 glaszijdeweefsel en het PB portaalafdichtingsband van Botament. Bij winterse weersomstandigheden en lage temperaturen overtuigde het waterdichtingsmateriaal vooral door zijn snelle, veilige en eenvoudige toepassing.

Toen er nog geen koelkasten waren, waren gewelfde kelders een goede manier om voedsel langdurig te bewaren. Kenmerkend voor de gebouwen is altijd een gebogen plafond – bijvoorbeeld in de vorm van een ton- of kapgewelf. Door de ondergrondse ligging en het gebruik van baksteen als bouwmateriaal zijn het binnenklimaat en de temperatuur hier bijzonder gunstig. De koele, vochtige lucht zorgt voor ideale bewaaromstandigheden – bijvoorbeeld voor het bewaren van groenten en fruit, voor het rijpen van kaas of voor het bewaren en rijpen van wijnen.

Bescherming tegen vochtigheid en nattigheid

Een bouwer in het zuidelijke Zwarte Woud heeft nu zijn droom van een eigen gewelfde kelder gerealiseerd. De structuur werd in de heuvel gebouwd en is met het woongebouw verbonden door een lift. Enerzijds wordt de kluis gebruikt als wellnessruimte. Anderzijds zou de eigenaar hier in de toekomst zijn eigen bier willen brouwen. Vochtbescherming speelde een belangrijke rol bij de realisatie van de kelder in de grond. Om het interieur te beschermen tegen omringende nattigheid en vochtschade werd van buitenaf een professionele kit aangebracht. Hiervoor kozen de projectdeelnemers voor een systeem van Botament. Met RD 2 The Green 1 is gekozen voor een tweecomponenten en bitumenvrije reactieve kit, die met name snelle droogtijden kent.

Efficiënt afdichtingssysteem

Het stukadoors- en stucadoorsbedrijf Udo Booz uit Schluchsee in Baden-Württemberg kreeg de opdracht om het gewelf af te dichten. In de eerste stap hebben de fabrikanten de ondergrond voorbereid en de schaal voorzien van een cementpleister. Daarna heeft het knutselteam een primer aangebracht. Dit werd gevolgd door drie lagen RD 2 The Green 1 reactieve kit. De onderste laag vormde een kraslaag. Daartoe moest het tweecomponentenmateriaal eerst worden gemengd. Het poeder wordt toegevoegd aan de vloeibare component en gedurende ongeveer twee minuten mechanisch geroerd. Schraap vervolgens met de gladde kant van een troffel het afdichtingsmateriaal op de ondergrond. Op de volledig gedroogde krasvullingslaag werd vervolgens een weefselvulling met RD 2 aangebracht. De witte glaszijde stof GS98 van Botament was erin verwerkt. Het dient als versterking binnen de waterdichting en wordt gekenmerkt door alkalibestendigheid en scheurvastheid. Ten slotte brachten de installateurs een eindlaag van RD 2 reactieve waterdichting aan.

Economisch en snel afdichten

Botament RD 2 De Green 1 kenmerkt zich vooral door zijn gebruiksgemak – zowel handmatig bij het rollen, borstelen of troffelen als machinaal. Zelfs grote oppervlakken kunnen in zeer korte tijd betrouwbaar worden afgedicht. Het materiaal is ook uitgerust met een optische doordroogcontrole. Dit maakt het voor de verwerker gemakkelijker om te herkennen wanneer het materiaal klaar is voor de volgende uitvoeringsstappen. Dankzij de geringe laagdikte is het waterdichtingsmateriaal bovendien zeer economisch en droogt het snel. Dit is economisch en garandeert een snelle voortgang van de bouw. Dit was geheel in overeenstemming met de wens van de opdrachtgever, die de kelder zo snel mogelijk dicht wilde hebben om binnen verder te kunnen werken. Voor het product RD 2 The Green 1 beschikt Botament over een European Technical Assessment (ETA) en algemene bouwkundige testcertificaten volgens PG-MDS/FPD en PG-ÜBB. Bovendien is het product getest volgens DIN EN 14891.

Veiligheid in het contactgebied met de grond

De zeer elastische en scheurvaste PB portaalafdichtingsband van Botament werd ook geïnstalleerd om de gewelfde kelder af te dichten van het woongebouw. Het heeft een kleefstrip voor bevestiging en is bijzonder snel en gemakkelijk aan te brengen. De binnenhoeken werden afgewerkt met de dwarselastische en dubbelzijdige fleece-gelamineerde systeemtape SB78 van Botament. Om de muren in contact met de grond te beschermen tegen mechanische en dynamische invloeden werd ook een beschermings- en drainagemembraan van Botament gebruikt. Het werd voor de muren gelegd. Het noppenmembraan is niet alleen zeer veerkrachtig, maar zorgt ook voor een betrouwbare afvoer van water, waardoor het bouwmateriaal wordt beschermd tegen vocht en schade. Het is getest volgens DIN 4095. Bovendien voldoet het beschermings- en drainagemembraan aan de eisen voor een beschermlaag volgens DIN 18533.

Verwerking in kou en sneeuw

De ligging van de bouwplaats op een hoogte van ongeveer 1.000 meter vormde een uitdaging voor het bouwproject. “Aangezien de werkzaamheden plaatsvonden in oktober en november, hadden we problemen met het weer in de vorm van kou, neerslag en sneeuw,” legt Moritz Booz van het stukadoors- en stucadoorsbedrijf Udo Booz uit. Bij de uitvoering van de respectieve lagen moesten de overeenkomstige laagdikten worden bereikt. Ook moesten vanwege het weer en de daarmee gepaard gaande koude temperaturen de bijbehorende droogtijden in acht worden genomen. “Het voordeel van de RD2 reactieve waterdichting was dat we het materiaal ook onder moeilijke weersomstandigheden – bijvoorbeeld bij lage temperaturen – probleemloos konden verwerken”, legt Booz uit. De waterdichtheid is al na drie uur regenbestendig en na 24 uur mechanisch belastbaar. Het verlijmen van isolatie- of drainageplaten is mogelijk na vier uur.

Tijdens het bouwproject is in totaal 360 vierkante meter reactieve waterdichting van Botament aangebracht. Dit komt overeen met 96 containers. Dankzij het efficiënt aangebrachte waterdichtingsmateriaal en het goed gecoördineerde, professionele team van Udo Booz werd de gewelfde kelder binnen de strakke planning volledig waterdicht gemaakt.

Een gewelfde kelder werd gebouwd voor een particuliere bouwer in het zuidelijke Zwarte Woud.
Voor het waterdicht maken: De gewelfde kelder bevindt zich nog in de schelp.
De gewelfde kelder is ingebouwd in de helling en verbonden met het woonhuis.
Voordat de reactieve waterdichting RD 2 The Green 1 werd aangebracht, werd de ondergrond bedekt met een cementpleister en voorgestreken.
De krasvuller wordt met een troffel op de ondergrond aangebracht.
Na de krasvulling werd een weefselvulling met het trekbelastende glaszijdeweefsel GS98 van Botament aangebracht.
Een laatste laag waterdichting werd aangebracht met Botament's afwerkingsplamuur.
Het verwerkingsbedrijf heeft op de kritieke overgangen en hoeken passende afdichtingsbanden aangebracht.
Voor de muren werd een waterafvoerend beschermend membraan aangebracht.
De reactieve waterdichting RD 2 The Green 1 beschermt de gewelfde kelder permanent tegen vocht en water onder druk.